Tot ce trebuie să știi despre utilizarea stingătoarelor 2022
Stingătorul reprezintă cea mai bună armă pentru a evita extinderea unui incendiu, de aceea trebuie sa stii tot despre utilizarea stingatoarelor.
Dotarea cu stingătoare reprezintă principala modalitate de prevenire a incendiilor folosite de firmele mici și mijlocii. Alegerea corectă a tipului de extinctor este deosebit de importantă. Din ce în ce mai multe companii nu știu ce ar trebui să facă pentru a se proteja de incendiu.
De cele mai multe ori, numărul de stingătoare necesar diferă în funcție de tipul construcției, de specificul activității și de suprafață.
La ce se folosește un stingător?
Extinctorul este un accesoriu indispensabil pentru a evita incendiile, atât în companii, locuințe sau spații industriale. Folosirea rapidă a unui stingător atunci când debutează un incendiu ne permite să evităm ca flăcările să devină de necontrolat și să provoace un incendiu care să necesite intervenția pompierilor.
Legea PSI nu impune ca locuința să fie echipată cu un stingător. Există, în schimb, o reglementare precisă cu privire la locațiile care primesc publicul, zonele în care sunt stocate sau manipulate materiale cu risc sau vehicule profesionale (transport de persoane sau marfă). Alegerea extinctorului se va face în funcție de principalele riscuri de incendiu.
Tipuri de stingătoare si utilizarea stingatoarelor:
Există mai multe tipuri de stingătoare care conțin agenți de stingere a incendiilor diferiți. Fiecare agent de stingere va fi eficient asupra anumitor tipuri de incendii și cauze ale incendiului – în funcție de materialul care arde sau combustibil.
- Stingător cu pulbere ABC. Acest stingător este cel mai polivalent. Agentul de stingere este aici o pulbere concepută pentru a stinge focurile din clasa de incendiu A (materii solide precum hârtia, unele țesuturi, lemn), din clasa de incendiu B (lichide sau solide lichefiabile inflamabile precum alcoolul) și focurile din clasa de incendiu C (gazul).
- Stingător cu CO2. În acest caz, agentul de stingere este un gaz: dioxidul de carbon. Acesta permite stingerea rapidă a incendiului, a focurilor din clasa de incendiu B, precum și focurile de origine electrică. Sunt cele mai apropiate stingătoare pentru a stinge acest tip de focuri deoarece nu lasă niciun tip de reziduu și nu deteriorează instalațiile electrice.
- Stingătoarele cu apă pulverizată cu aditivi sunt recomandate pentru a stinge incendiile din clasele de incendiu A și B.
- Stingătoarele cu spumă sunt și ele recomandate pentru focurile din clasa de incendiu A și B. Sunt cele mai eficiente împotriva incendiilor provocate de lichidele inflamabile.
Funcționarea unui extinctor
Agentul de stingere este pulverizat sub efectul unui gaz sub presiune. Și în acest caz se disting două tipuri de stingătoare:
- Extinctoare presurizate permanent care, după cum le spune și numele, se află sub presiune constantă;
- Extinctoare presurizate în momentul utilizării care posedă un mic cartuș de CO2 la interior.
Utilizarea stingătoarelor
Indiferent de tipul de incendiu, stingătoarele se folosesc în același fel. Se trage siguranța, se îndreaptă furtunul spre baza focului, se acționează mânerul și se mișcă stingătorul dintr-o parte în alta. Dacă stingătorul se folosește într-un spațiu închis se va avea în vedere în timpul folosirii reducerea vizibilității din cauza pulberii care este refulată, efecte adverse în timpul respirației sau necesitatea îndepărtării cantității de pulbere care a rămas după intervenție.
Este important ca stingătorul ales să dispună de un marcaj CE care reprezintă declarația producătorului prin care se arată conformitatea acestuia cu directivele europene. Apropierea de foc se va face cu mare atenție, din direcția vântului sau din direcția curenților de aer, se va apăsa pârghia de acționare. La un foc mai mare distanța recomandată este de minim 6 metri.
Dacă incendiul este prea mare atunci trebuie să suni de urgență la 112 pentru a lăsa persoanele abilitate să intervină. Dacă vrei să intervii pentru un foc mai mic atunci trebuie să lași o cale de acces în spate, preventiv, în cazul în care focul se va extinde și vei fi nevoit să părăsești zona de urgență.
Apeleaza la SSMescu pentru orice tip de stingator: auto, carosat, manual, c pulbere, cu spuma sau cu gaz. Sau intra direct in Magazin SSMescu