Ce înseamnă categoriile ABC pentru extinctoare de incendiu?
GUNOI – LEMN – HÂRTIE
Stingătoarele cu clasa A sunt eficiente împotriva incendiilor care implică hârtie, lemn, textile și materiale plastice. Principalul produs chimic folosit pentru a lupta împotriva acestor incendii este fosfatul monoamoniu, datorită capacității sale de a sufoca incendiile în aceste tipuri de materiale.
LICHIDE
Stingătoarele cu clasa B sunt eficiente împotriva incendiilor cu lichide inflamabile. Acestea pot fi incendii în care lichidele de gătit, uleiul, benzina, kerosenul sau vopseaua s-au aprins. Două substanțe chimice utilizate în mod obișnuit sunt eficiente în combaterea acestor tipuri de incendii. Fosfatul de monoamoniu sufocă eficient focul, în timp ce bicarbonatul de sodiu induce o reacție chimică care stinge focul.
ECHIPAMENTE ELECTRICE
Extinctoare cu clasa C sunt potrivite pentru incendii în echipamentele electrice „sub tensiune”. Atât fosfatul de monoamoniu, cât și bicarbonatul de sodiu sunt utilizate în mod obișnuit pentru a combate acest tip de incendiu datorită proprietăților lor neconductoare.
Clasificări ale stingătoarelor de incendiu
Stingătoarele sunt clasificate după tipul de incendiu. Sistemul de clasificare A, B, C definește tipurile de materiale pentru care fiecare extinctoare de incendiu este proiectat să acționeze. Numărul din fața lui A, B sau C indică dimensiunea nominală a incendiului pe care unitatea îl poate stinge.
Pentru a obține clasa „A”, stingătorul trebuie să fie capabil să stingă testele pentru pătuțul din lemn, panoul de lemn și hârtie mărunțită. Evaluările se bazează pe dimensiunea materialului care poate fi stins în mod repetat.
Pentru a obține o clasificare de clasa „B”, stingătorul trebuie să stingă în mod repetat un foc lichid în flăcări. Evaluările se bazează pe dimensiunea incendiului.
Pentru a atinge clasa „C”, stingătorul și conținutul trebuie să treacă anumite măsurători de conductivitate electrică.