Impozit pe venit redus de la 2% la 1% aplicat microîntreprinderilor cu un singur salariat va fi redus de la 2% la 1%
Impozit pe venit redus de la 2% la 1%
Impozitul pe venit aplicat microîntreprinderilor cu un singur salariat va fi redus de la 2% la 1%, concomitent cu ridicarea plafonului de venituri până la care o firmă poate fi încadrată în definiția microîntreprinderii, de la 100.000 euro la 500.000 euro, relevă proiectul de modificare a Codului Fiscal pregătit de noul Guvern.
Potrivit reglementărilor actuale, una dintre condițiile ce trebuie îndeplinită de persoanele juridice române pentru încadrarea în definiția microîntreprinderii este condiția de a realiza la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent venituri ce nu depășesc echivalentul în lei a 100.000 euro.
În prezent, sistemul de impozitare pe veniturile microintreprinderilor prevede cote de impozitare diferite în funcție de numărul de salariați.
Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:
a) 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariați, inclusiv;
b) 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat;
c) 3%, pentru microîntreprinderile care nu au salariați.
”În vederea stimulării creării de noi locuri de muncă și pentru așezarea echitabilă a sarcinii fiscale între microîntreprinderi se stabilește o cotă de impozitare de 1% pentru pentru microîntreprinderile care au unul sau mai mulți salariați și în aceste condiții se abrogă cota actuală de 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat”, relevă documentul pregătit de Guvern.
Deci, Impozit pe venit este redus de la 2% la 1% in 2017.
De asemenea, vor fi introduse reguli tranzitorii pentru persoanele juridice române, plătitoare de impozit pe profit, care la data de 31 decembrie 2016 îndeplinesc condițiile prevăzute de lege pentru încadrarea în definiția microîntreprinderii și care sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderile începând cu data de 1 aprilie 2017.
Astfel, pentru anul 2017, persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2016 îndeplinesc aceste condiții sunt obligate la plata impozitului începând cu 1 aprilie 2017, urmând a comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere, potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală, până la data de 25 aprilie 2017 inclusiv. Până la acest termen trebuie depusă și declarația privind impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obținut în perioada 1 ianuarie 2017 – 31 martie 2017.