Lucruri despre legea antifumat pe care le-ai trecut cu vederea

 In Fără categorie

Lucruri despre legea antifumat pe care le-ai trecut cu vederea

Imposibil să nu fi auzit cel puțin o dată despre prevederile acestei legi care a stârnit atâtea discuții în mediul online sau offline, Legea antifumat.

Din data de 16 martie, ea a intrat în vigoare, iar discuțiile au continuat. Despre câtă lume s-a conformat, despre câți încearcă să găsească anumite căi la limita legii pentru a-și satisface acest viciu și tot așa.

Evident, unele publicații economice au întrebat ori au făcut cercetării asupra impactului pe care această lege îl va avea asupra profitului proprietarilor de restaurante și cafenele. S-a creat un val de reacții în rândul opiniei publice, greu de cuantificat, dar cu certe implicații în viața fiecăruia dintre noi.

În continuarea acestui articol vom încerca o abordare diferită față de ceea ce ai citit până acum. Lucruri asupra cărora nu s-a oprit foarte multă lume, dar care pot face diferența fie că ești client, fie că ești proprietar de afacere. Fumător sau nefumător J

 

Ceea ce trebuie să fi auzit deja

Legea despre care vorbim este Legea nr 15/2016 privind modificarea și completarea Legii nr 349/2002 privind prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, care prevede interzicerea completă a fumatului în toate spațiile publice închise, în spațiile închise de la locul de muncă și în locurile de joacă pentru copii.

Cam acestea sunt, în mare, lucrurile pe care le-a reținut toată lumea după intrarea în vigoare a ceea cu toții am agreat să numim Legea antifumat.

Plus amenzile de care ar trebui să știe fiecare persoană juridică:

# La prima abatere – 5.000 de lei

# La cea de-a doua abatere – 10.000 de lei (la care se va adăuga suspendarea activității până la remedierea situației)

# La cea de-a treia abatere – 15.000 de lei și închiderea unității!

Cam dur?

Posibil, iar lucrurile nu se opresc aici…

 

Ceea ce ar trebui să știi dacă ești proprietar de afacere

Conform actului normativ, locul de muncă este definitit astfel: este locul destinat să cuprindă posturi de lucru, situat în clădirile întreprinderii și/sau unității, inclusiv orice alt loc din aria întreprinderii și/sau unității la care lucrătorul are acces în cadrul desfășurării activității.

Pentru a înțelege și mai bine, iată cum denumește legea antifumat “spațiile închise din toate locurile de muncă”:

# halele industriale, spațiile de depozitare, birourile și camerele, sălile de ședință, sălile de consiliu, holurile, coridoarele, toaletele, lifturile, balcoanele închise etc

# instituțiile publice centrale și locale

# unități comerciale: magazine, expoziții/târguri în spațiu închis, centre comerciale, piețe închise etc

# restaurante, baruri, cafenele, terase închise, unități de cazare, cluburi – inclusiv cele cu acces restricționat, cazinouri, săli polivalente etc

# unități cultural artistice, sportive și recreative

# toate mijloacele de transport în comun

# mașina de serviciu

În plus, pentru a nu intra sub incidența legii în cazul în care unul dintre angajați fumează în loc nepermis la locul de muncă, cel mai bine ar fi să modifici regulamentul de ordine interioară (în conformitate cu Codul Muncii). Iată câteva sancțiuni pe care l-ai putea stipula în acest regulament nou:

# avertisment scris

# retrogradarea din funcție pentru o perioadă de cel mult 60 de zile

# reducerea salariului de bază pe o perioadă între una și trei luni cu 5-10%

# desfacerea disciplinară a contractului de muncă

 

Trebuie să știi că vei putea fi amendat de către reprezentanți ai Poliției Locale sau MAI sau de către inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale în cadrul controalelor pe care aceștia le efectuează pentru nereguli în ceea ce privește prevederile legii antifumat.

 

Sugestii pentru a evita problemele cu legea

Ok, acum știi la ce te expui dacă nu vei aplica normele Legii antifumat. Dar ce e de făcut, pentru ca nici tu, nici vreunul dintre oamenii tăi să nu aveți de suferit. Dacă nu te-ai gândit până acum, dacă nu ai luat nicio măsură până în momentul în care legea a intrat în vigoare, e timpul să treci la fapte.

Cel mai la îndemână este să discuți cu oamenii tăi și să stabilești un set de norme clare pe care să le respectați. Aveți un balcon în aer liber? Atunci puteți decide că acolo va fi locul de fumat de acum înainte. Sau o terasă la ultimul etaj? Mergeți acolo, mai ales dacă puteți amenaja doi pereți cu un acoperiș, pentru a vă feri de ploi ori de ninsori.

În ultima vreme, am văzut mulți fumători ai unor instituții înșirați în fața ușii de la intrare, indiferent de vreme, satisfăcându-și viciul. E clar că în cazul lor nimeni nu s-a gândit din timp la o rezolvare amiabilă pentru toată lumea.

Tu în ce situație te afli? Ai discutat cu fumătorii din firma ta, le-ai adus la cunoștință riscurile la care vă expuneți cu toții dacă nu vor fi respectate normele? Lasă un comentariu mai jos și spune-ne care a fost soluția pentru care ai optat.

Recent Posts
Contacteaza-ne

Nu suntem pe aici momentan. Dar ne poti trimite un email si iti vom raspunde. Foarte repede.

Not readable? Change text. captcha txt
0
lista celor 102 taxe eliminate