Suntem #AlaturiDeUcraina.
Putem ajuta in multe feluri: cu donatii, cu locuri de cazare.In aceste zile, o multime de asociatii ofera ajutor pentru refugiatii din Ucraina.
- Un ghid util, ce contine informatii generale referitoare la economie, aeroporturi, transport in Romania, disponibil in mai multe limbi, poate fi accesat aici.
- Pe Platforma Dopomoha.ro, creata de Code for Romania in parteneriat cu Departamentul pentru Situatii de Urgenta al Ministerului Afacerilor Interne, Agentia ONU pentru Refugiati, Organizatia Internationala pentru Migratie, Consiliul National Roman pentru Refugiati, civilii care fug de razboiul din Ucraina pot gasi toate informatiile relevante pentru a cauta protectie in Romania.
- O alta platforma utila este platforma Refugees.ro, unde sunt centralizate donatii, servicii si alte tipuri de ajutoare pentru cetatenii din Ucraina si unde acestia pot solicita cazare.
- Guvernul Romaniei a creat platforma Impreuna ajutam mai mult, in cadrul careia pot fi centralizate ofertele de asistenta umanitara.
- Cetatenii ucraineni pot solicita cazare completand acest formular, iar atat pe iOS, cat si pe Android, se poate descarca aplicatia Vdoma (realizata de catre Ministerul Transformarii Digitale din Ucraina).
- O aplicatie utila pentru traduceri este: VoiceCameraTranslator.
- Grupul de Facebook Uniti pentru Ucraina a adunat peste 247.000 de membri. Aici se gasesc informatii despre situatia de la vami, solicitari de ajutor etc. A fost creat si grupul Ajutor in București, unde se pot face donatii si se aranjeaza cazari pentru refugiatii care ajung in Bucuresti.
- Asociatia Nord aduna fonduri si materiale si organizeaza achizitii, logistica si transporturi pentru centrele de tranzit din Nord: Siret, Radauti-Prut, Stanca-Costesti. In aceste localitati presiunea logistica este inca si mai mare decat in celelalte din tara (Tulcea, Sighet) pentru ca, pe langa refugiatii ucraineni care isi parasesc tara, prin Nord intra si etnicii romani din regiunea Cernauti.
- De asemenea, se pot face donatii catre Unicef, Crucea Roșie si Asociatia Zi de Bine.
- O altă asociație la care se pot face donații este Asociația Totul este posibil. Poți dona produse către refugiații din Ucraina. Printre cele mai necesare produse, se numără:pături ușoare, din fleece, accesorii călduroase, produse pentru bebeluși, articole de igienă personală, articole de curățenie,pijamale, jucării mici, hrană pentru animale, articole medicale, surse de încălzire. Poți alege să faci o comandă online și să trimiți produsele direct către locațiile care adăpostesc refugiați (poți cere detalii despre nevoi actualizate printr-un mesaj privat sau e-mail la da@totulesteposibil.org sau poți aduce produsele în cele 5 puncte de colectare:
- București – Strada Luterană, nr.16, în zilele de miercuri între 16:00 și 20:00
- Târgoviște – Strada Justiției, nr.7, de luni până vineri între orele 15:00 și 17:00
- Popești Leordeni – Confort City, de luni până vineri între orele 18:00 și 21:00
- Otopeni – Strada Matei Basarab, 30A, de luni până vineri între orele 17:00 și 20:00
- Onești – Strada Victor Babeș, nr 1, de luni până vineri între 15:00 și 17:00
- Pe site-ul jobs4ukr.com, refugiații din Ucraina au acum o platformă gratuită prin care își pot găsi un loc de muncă. În această platformă sunt înscrise peste 100 de companii, din domenii diverse.
- Inspectoratul General al Politiei de Frontiera a operationalizat un centru cu mai multe linii telefonice disponibile la frontiera cu Ucraina. Politistii de frontiera sunt vorbitori de limba ucraineana si vor raspunde non-stop la numărul (+4) 021.9590, apelabil din orice retea nationala sau internationala pentru a oferi informatii legate de trecerea frontierei de stat, documentele necesare la intrarea in Romania, pasii de urmat in acordarea azilului si orice alte detalii legate de ajungerea în siguranta în Romania.
- De asemenea, pe site-ul MAE se regasesc informatii updatate despre conditiile de calatorie, iar site-ul Visit Ukraine s-a transformat in portal de informatii.
- Orange si Vodafone vin insprijinul refugiatilor din Ucraina, oferind comunicare gratuita cu Ucraina pentru toti clientii lor.
- Reteaua REGINA MARIA oferă servicii medicale gratuite pentru vecinii nostri ucraineni obligati sa isi gaseasca un refugiu departe de casa. Gama de ingrijiri pusa la dispozitia acestora includ servicii integrale de policlinica si imagistica, precum si analize de laborator, testari PCR și antigen, precum si consiliere psiho-emotionala.
- Ne gandim si la animalele de companie, prinse intr-un razboi pe care nu il inteleg: SpeedVet ofera asistenta medicala veterinara gratuita tuturor animalutelor ucrainene.
- BCR este una dintre bancile care poate schimba moneda ucraineana in lei.
Putem ajuta fiecare dintre noi in aceste vremuri tulburi, chiar si cu o vorba buna sau o masa calda. In mijlocul acestei tragedii, toate exemplele de mai sus arata ceea ce pot face empatia si umanitatea din noi.